Onderbouwvakken

Aardrijkskunde

Aardrijkskunde

Aardrijkskunde gaat over de aarde en alles erop. Dus over mensen, planten, dieren, en over hoe de aarde zelf werkt. Je leert over hoe mensen hier en op andere plekken leven. Hoe de planten en dieren leven, en waarom ze zo belangrijk zijn voor al het leven op aarde.

Biologie

Biologie

Tijdens de lessen biologie kijk je naar alles dat leeft. Natuurlijk krijg je veel informatie over het menselijk lichaam en hoe dat werkt. Daarnaast kijk je ook naar hoe planten en dieren werken. Ook zal je de verschillen tussen mensen en dieren bekijken. Denk maar aan hoe mensen ademen en hoe vissen ademen.

Dans

Dans

Tijdens de lessen dans ben je natuurlijk aan het bewegen, maar je leert ook meer over de muziek. Ook de verschillende stijlen in dans komen aan bod. Naast de praktijk leer je meer over de verschillende technieken van dans en de choreografie.

Drama

Drama

Hou jij van acteren? Dan vind je drama vast een leuk vak. Tijdens drama leer je namelijk acteren. Je houdt je natuurlijk niet alleen bezig met het acteren zelf. Ook alles daaromheen zoals de kostuums, en de toneel of set achtergronden en natuurlijk het regelen van het licht en geluid, komen langs tijdens de lessen.

Duits

Duits

Sprechen Sie Deutsch? Spreek jij al een beetje Duits, dan zijn de lessen Duits een makkie voor jou. Vind je Duits nog moeilijk? Geen zorgen, tijdens de lessen Duits leer je snel nieuwe woorden, de grammatica en de uitspraak. Ook leer je wat over de cultuur zoals het eten, en de muziek.

Economie

Economie

Wil jij later misschien een eigen bedrijf beginnen? Dan zijn de lessen economie handig voor jou. Tijdens deze lessen leer je namelijk hoe de geldzaken van een bedrijf regelt. Hoe je ervoor zorgt dat je winst maakt, en hoe de belasting precies werkt. Ook leer je bij economie om te kijken de geldzaken van een heel land.

Engels

Engels

Engels gebruik je natuurlijk al langer. Veel games en films zijn in het Engels, en ook veel muziek en songteksten zijn in het Engels geschreven. Tijdens de lessen Engels leer je veel woordjes, en natuurlijk de grammatica. Ook kijk je naar films en lees je boeken om beter te worden in Engels.

Frans

Frans

Frans is een handige taal om te leren. Veel mensen spreken het, en Nederland en Frankrijk doen veel zaken met elkaar. Tijdens de lessen Frans leer je natuurlijk veel woordjes en de grammatica. Maar je leert ook de uitspraak van alle Franse woorden en je kijkt films en boeken om te oefenen.

Geschiedenis

Geschiedenis

Het verleden lijkt misschien ver weg, maar ook gisteren is in het verleden. Bij geschiedenis kijk je naar hoe de mensen vroeger leefden en wat er allemaal gebeurde. Dat kan heel lang in het verleden zijn, zoals de Romeinen, de Tweede Wereldoorlog maar ook wat minder lang geleden, zoals de tweede kamer verkiezingen. Je leert ook waarom bepaalde dingen gebeurt zijn, en hoe dat nog steeds te merken is.

Handvaardigheid

Handvaardigheid

Werk jij graag met je handen? Dan is handvaardigheid het vak voor jou. Je werkt met verschillende materialen zoals hout, papier en metaal. Je maakt werkstukken waarin je verschillende materialen en natuurlijk verschillende technieken gebruikt zoals papier-maché, en solderen. Je bent niet alleen maar bezig met het maken van werkstukken. Je kijkt ook naar bekende kunstenaars en de materialen en technieken die zij gebruiken.

Informatiekunde

Informatiekunde

Computers zijn een heel belangrijk onderdeel van ons leven. Goed om kunnen gaan met computers is dan ook heel belangrijk. Bij informatiekunde leer je meer over hoe computers werken. Je leert hoe de hardware en de software van een computer werken, en hoe je die kan gebruiken om websites of games te maken.

Lichamelijke opvoeding / gym

Lichamelijke opvoeding / gym

Dit is natuurlijk gewoon gym. Een paar uur in de week lekker sporten is natuurlijk heel gezond. Misschien vind je dit echt super leuk, of misschien vind je het niet zo leuk, maar het is voor iedereen een verplicht onderdeel. Je leert de spelregels van verschillende sporten, en leert je techniek in die sporten te verbeteren.

Muziek

Muziek

Iedereen luistert wel eens naar muziek. Maar tijdens de muziek lessen luister je niet alleen naar muziek, je leert ook instrumenten bespelen. Om de juiste muziek te kunnen maken is het belangrijk dat je noten leert lezen, dus daar gaan je lessen van muziek ook over.

Natuur- en scheikunde

Natuur- en scheikunde

Wat gebeurt er precies als ijs smelt of water gaat koken? Waarom brand een wond als er citroensap overheen gaat? Al deze vragen worden beantwoord tijdens de lessen van natuur- en scheikunde. Je leert over de natuurkundige wetten en de verschillende scheikundige reacties als je stoffen met elkaar mengt.

Natuurkunde

Natuurkunde

Hoe snel moet je gaan om sneller te gaan dan het geluid? Waarom kan je meer gewicht tillen als je gebruikt maakt van een katrol? Dit zijn vragen die je bij natuurkunde leert beantwoorden. Je gaat dus vaak sommen oplossen. Hiervoor zal je vaak formules gebruiken en dingen moeten berekenen met je rekenmachine.

Nederlands

Nederlands

Nederlands hoef je niet meer te leren spreken, dat heb je allang geleerd. Tijdens de lessen Nederlands leer je dan ook vooral hoe de grammatica van het Nederlands werkt. Daarnaast leer je hoe je informatie uit teksten kan halen. Je leert natuurlijk ook hoe je een zelf een goede tekst kan schrijven.

Rekenen

Rekenen

Rekenen is natuurlijk geen nieuw vak voor jou, dat heb je ook al jaren op de basisschool gehad. Bij rekenen ben je vooral bezig met het oefenen en verbeteren van je rekenvaardigheid. Daar hoort het oplossen van verschillende sommen bij, maar ook leren welke dingen je allemaal op je rekenmachine kan doen.

Scheikunde

Scheikunde

Welke stoffen zijn er allemaal? En welke zijn veilig om te gebruiken en welke zijn heel gevaarlijk. Bij scheikunde leer je welke stoffen je veilig kunt gebruiken en welke niet. Ook leer je wat je moet doen als je wel met gevaarlijke stoffen werkt en wat je moet doen als er iets fout gaat.

Techniek

Techniek

Elektriciteit, houtbewerken, metaal bewerken, solderen. Al deze dingen doe je bij techniek. Sommige kan je misschien al, andere ga je nog leren. Je maakt tijdens Techniek vaak werkstukken, maar je leert ook uit je boeken waarom dingen wel of juist niet werken.

Tekenen

Tekenen

Bij tekenen, ben je natuurlijk aan het tekenen. Maar je leert ook over de verschillende kleuren. Ook schaduwen en het tekenen van 3d komen tijdens de tekenlessen aan bod. Ook al heet het vak tekenen, je bent er niet alleen maar met potloden bezig. Ook verf, waskrijt en pastelkrijt gebruik je voor je opdrachten.

Verzorging

Verzorging

Jezelf verzorgen. Dat kan je allang. Waar gaat verzorging  dan over? Over gezonde voeding bijvoorbeeld, of over hoe de huid werkt, of het menselijk lichaam. Ook leer je meer over hoe kinderen groeien en leren. Daarnaast leer je hoe je voor anderen kunt zorgen.

Wiskunde

Wiskunde

Bij rekenen gebruik je meestal geen rekenmachine, bij wiskunde wel. Wiskunde gaat vooral over het gebruiken en maken van grafieken. Ook leer je figuren tekenen en gebruik je die bij het berekenen van sommen. Daarnaast leer je bijvoorbeeld waarvoor je een passer of een geodriehoek kan gebruiken.