Naar het overzicht interviews
Chris  de Levensmiddelentechnoloog
Chris de levensmiddelentechnoloog

Interview met een levensmiddelentechnoloog

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Het bedrijf waar ik voor werk produceert plantaardige vetten, oliën en margarines. Deze worden in levensmiddelen zoals chocoladerepen, koekjes en saucijzenbroodjes verwerkt.

Wat voor werk doet u precies?

Ik zorg er in fabrieken voor dat de plantaardige vetten verwerkt worden tot eindproducten. Ik mag de machines die bijvoorbeeld een chocoladereep maken, zo instellen dat de chocolade goed over de karamel getrokken wordt.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Vanaf een jonge leeftijd wilde ik bakker worden. Dit is me gelukt. Tijdens mijn opleiding kwam ik in aanraking met de fabrieksproductie van andere levensmiddelen. Er komt veel scheikunde bij kijken en dit vond ik zo leuk dat ik uiteindelijk doorgeleerd heb voor levensmiddelentechnoloog.

Wat is het mooiste aan uw werk?

De meeste voldoening krijg ik als er een nieuw product in de winkel ligt waar ik aan meegewerkt heb.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het minst leuke van mijn werk is het papierwerk. Ik moet bezoekverslagen en projectverslagen maken.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Daar weet ik niet zo goed een antwoord op te geven. Ik kom veel verschillende soorten type mensen tegen in mijn beroepsgroep. Het is in elk geval belangrijk om nauwkeurig te zijn.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Mensen weten helemaal niet zo goed wat een levensmiddelentechnoloog allemaal doet.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

In de komende jaren zullen wij onze levensmiddelen gezonder maken. Dit betekent dat de technieken gaan veranderen. De innovatie aan de machinekant staat niet stil! De producent van de grondstoffen moet dan zijn product aanpassen aan het nieuwe proces.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

In de komende jaren zullen wij onze levensmiddelen gezonder maken. Dit betekent dat de technieken gaan veranderen. De innovatie aan de machinekant staat niet stil! De producent van de grondstoffen moet dan zijn product aanpassen aan het nieuwe proces.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Dit is de leukste baan die je ooit kan vinden. Je kunt veel verschillende kanten op. Zo kun je als specialist in een fabriek gaan werken die eindproducten zoals koeken maakt, of aan de slag bij een bedrijf dat grondstoffen voor dat soort fabrieken maakt. Kies je voor dat laatste, dan ben je veel op reis. Je gaat dan naar de fabrieken toe die met ‘jouw’ grondstoffen werken.

Beroepsoverzicht levensmiddelentechnoloog