Naar het overzicht interviews
Corinne  de Salarisadministrateur
Corinne de salarisadministrateur

Interview met een salarisadministrateur

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een schoolbestuur in Amsterdam. Op dit moment hebben we 29 basisscholen onder onze hoede. Samen met ruim 700 collega’s zorgen we voor zo goed mogelijk onderwijs!

Wat voor werk doet u precies?

Ik werk als salarisadministrateur op het bestuurskantoor. Ik beantwoord vragen van collega’s over het salaris en de cao. Een cao is een document waarin afspraken voor iedereen staan, onder andere over lonen en regelingen. Ik zorg ervoor dat ouderschapsverlof wordt geregeld voor zwangere collega’s en dat medewerkers voordelig een nieuwe fiets kunnen kopen bijvoorbeeld.

Bovendien controleer ik of de ingevoerde salarissen kloppen. Vooral als er een nieuwe collega is of als iemand meer of minder gaat werken. Na deze controle zetten we de salarissen klaar om overgemaakt te worden. Dat gebeurt aan het einde van de maand.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Eigenlijk per toeval. Ik ben op jonge leeftijd, na de MAVO en een aanvullende opleiding, gaan werken. Ik heb toen gesolliciteerd bij een onderwijsbureau en werd direct aangenomen. Ik ben altijd in deze hoek blijven werken, want ik hou van de dynamische omgeving. De onderwijsomgeving is heel anders dan een zakelijke omgeving!

Wat is het mooiste aan uw werk?

Als ik iemand echt heb kunnen helpen. Soms weten mensen niet welke regels er precies zijn en welke gevolgen een regeling heeft op hun salaris. Dan is het fijn om te horen dat het na jouw uitleg helemaal duidelijk is.

Het is ook leuk als er haast is bij een flinke klus en het lukt om hem op tijd af te krijgen!

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

De controles van de salarissen; die zijn soms saai. Of wanneer de accountants op controle komen en je weer moet uitleggen hoe het allemaal werkt.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet goed zijn met cijfers en analytisch zijn. En natuurlijk moet je veel weten over de cao waar jouw organisatie mee werkt. Verder moet je je kunnen inleven in anderen, zodat je vragen vriendelijk kunt beantwoorden. Ook als iemand het niet snapt en je het nog een keer moet uitleggen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Dat het alleen om de cijfertjes gaat. We zijn echt niet de hele dag bedragen van bruto naar netto aan het omrekenen. Je hebt ook veel persoonlijk contact met collega’s. Dat maakt het werk juist zo leuk!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Een keer per jaar is er een bijeenkomst. We leren dan over nieuwe regelingen en de aanpassingen van de systemen. Ook leer je bij in de praktijk, en moet je de vakliteratuur bijhouden.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Ik denk dat het salarisproces de komende jaren steeds meer geautomatiseerd wordt. Dus dat de salarisveranderingen automatisch in het systeem komen te staan en wij deze alleen hoeven te controleren. Daarnaast denk ik dat het persoonlijke contact via de mail en de telefoon minder wordt.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Dit werk is niet bij elk bedrijf helemaal hetzelfde. Als je zoals ik in het basisonderwijs werkt, heb je te maken met maar één cao. Voor iedereen gelden dus de regels uit dat ene document. Maar als je bij een bedrijf gaat werken, heb je vaak te maken met meerdere cao’s. Dat zorgt voor veel meer verschillende regels en regelingen.

Beroepsoverzicht salarisadministrateur