Naar het overzicht interviews
Robbert Jan  de Horecamedewerker
Robbert Jan de horecamedewerker

Interview met een horecamedewerker

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een grote hotelketen. Ik werk hier in de bediening. Daarnaast doe ik voor de opleiding die ik volg verschillende taken die niet bij de functie van medewerker bediening horen.

Wat voor werk doet u precies?

Dit is afhankelijk van de dienst die ik heb. Ik begin altijd voor mijn dienst met een kop koffie met het team. Hierna gaan we de gasten helpen. Denk aan bestellingen opnemen, tafels indekken, drankjes maken, vieze tafels afruimen en alles netjes houden. Nadat de gasten geholpen zijn, heb ik pauze en eet ik met mijn collega’s. Vervolgens draaien we het diner en helpen we weer gasten. Als ik een sluitdienst heb, maken we het restaurant schoon, drinken we nog een biertje en gaan naar huis.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik deed een opleiding tot gymdocent toen ik een bijbaan had bij de bioscoop. Het werk in de bioscoop vond ik zo leuk dat ik besloot om fulltime te gaan werken daar. Toen ben ik een opleiding gaan doen richting gastvrijheid. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij dit hotel.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het mooiste van mijn werk vind ik het blij maken van de gasten. Een collega zei ooit tegen mij dat uit eten gaan een beleving is. Daarom vind ik het leuk dat de gasten met een glimlach naar huis gaan. Dan is mijn dag ook geslaagd.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Dat sommige gasten denken dat ik er alleen voor hen ben en dus steeds roepen, in hun vinger knippen en je aan je mouw trekken omdat ze geholpen willen worden. Ze denken dat ik ze dan niet zie. Soms voel ik me hierdoor een soort hond. Gelukkig gebeurt dit niet vaak.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Iedereen kan naar mijn mening de horeca in. Zolang je het maar leuk vindt om met mensen te werken.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Dat mensen denken dat je er niet voor geleerd hoeft te hebben en dat het werk niet zoveel inhoudt. Pas als mensen zelf in de bediening werken of als je laat zien wat je doet, komen ze ervan terug.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Op dit moment doe ik nog een opleiding. Uiteindelijk wil ik leidinggevende worden. Vervolgens wil ik nog cursussen gaan doen, zodat ik meer kennis krijg van de producten die ik verkoop. Ik kan mensen er dan meer over vertellen en dat vind ik leuk.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

De horeca zal altijd belangrijk blijven. Mensen vinden het leuk om uit eten te gaan en leuke dingen te doen. Hierdoor zal er niet veel veranderen in de horeca. Wel komen er veel nieuwe trends, zoals het eten serveren op een plank. Ook zijn cocktails en gin tonic nu erg populair, maar dit kan elk jaar veranderen.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

De ‘horecawereld’ is een heel leuke wereld. Je maakt nooit hetzelfde mee. Geen gast is hetzelfde. Als je de horeca in wilt, raad ik je aan om eerst te gaan werken bij een (ander) bedrijf. Vaak bieden ze een opleiding aan. Zelf doe ik nu de hotelschool op het hbo, het is een mooie stap. Maar het meeste leer je toch door te werken, vind ik. In de praktijk leer je de mensen en het werk echt kennen.

Verder: Je moet nooit te vroeg de keuze maken over je toekomst. Uiteindelijk komt alles goed.

Beroepsoverzicht horecamedewerker