Naar het overzicht interviews
Michelle  de Barkeeper
Michelle de barkeeper

Interview met een barkeeper

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een strandpaviljoen. Wij zijn zeven dagen per week open en draaien elke dag ontbijt, lunch en diner op een terras met ongeveer 500 plekken.

Wat voor werk doet u precies?

Als barkeeper ben ik degene die alles bepaalt in de bar. Tijdens een dienst sta ik vooral achter de bar. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het bijhouden van de voorraad, het aansturen en inwerken van barpersoneel, het maken van het drankenmenu, het praten met vertegenwoordigers van grote drankmerken en het doen van bestellingen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Een baan in de horeca leek me altijd al interessant. Ik kreeg een bijbaan en al snel bleek het ook daadwerkelijk m’n passie te zijn. Door keihard te werken en masterclasses (een soort workshops) te volgen, heb ik mezelf snel omhoog gewerkt.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Ik ga met een glimlach naar huis als alle gasten blij naar huis gaan. Als ik leuke gasten op het terras heb gehad met wie ik gezellig een praatje heb gemaakt als daar tijd voor was. En als mensen het waarderen dat je een verhaal vertelt bij een bepaalde wijn, of als mensen bewonderend kijken naar die goede cocktail die je voor ze neerzet.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Omgaan met dronken gasten, of gasten die ruzie krijgen. Vooral als het heet is gebeurt dat laatste nog wel eens.

Bovendien werk je eigenlijk standaard in het weekend, dus je moet rekening houden met vrij vragen voor bijvoorbeeld verjaardagen.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet een doorzetter zijn, en sociaal en een teamspeler. Ook moet je niet vies zijn van hard werken.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Een vooroordeel is dat horeca geen vak is. Tegenwoordig zijn er niet veel horeca-mensen meer die alles weten over hun producten, een specialisatie hebben en zelf wat willen bereiken.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt cursussen volgen en vooral leren door te werken.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Ik denk dat er veel meer geautomatiseerd gaat worden. Dat zie je bijvoorbeeld al bij all-you-can-eat-restaurants. Daar kun je op een tablet je eten bestellen. Hierdoor wordt het minder persoonlijk.

Ook denk ik dat we steeds milieubewuster worden in de horeca. Over een tijd zal er bijvoorbeeld geen plastic meer worden gebruikt en zullen we meer ecologische producten aanschaffen.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

De horeca is een heel mooi vak en vooral oneindig. Je kunt altijd weer een andere richting op en nieuwe dingen leren!

Beroepsoverzicht barkeeper