Naar het overzicht interviews
Dick  de Gespecialiseerd verpleegkundige
Dick de gespecialiseerd verpleegkundige

Interview met een gespecialiseerd verpleegkundige

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk in een ziekenhuis op de afdeling Hartbewaking.

Wat voor werk doet u precies?

Er zijn verschillende diensten: dagdienst, avonddienst en nachtdienst. Ik geef een voorbeeld van een dagdienst.

We beginnen om half acht in de ochtend. De mensen die ’s nachts hebben gewerkt vertellen ons hoe hun dienst was: waren er bijzonderheden, waar moeten we op letten? Daarna verdelen we de patiënten. Gemiddeld krijg je per persoon drie mensen waar je voor moet zorgen. We controleren de medicatie, wassen de mensen en verzorgen wonden. Om 10 uur komt de arts langs die met ons en de patiënten praat. Hierna gaan we verder met ons werk.

Soms katheteriseren wij mensen. Dat betekent dat we met een slangetje via de aders naar het hart van de patiënt gaan om te kijken of er een vernauwing is. Verder doen we elke dag een aantal cardioversies. Dat houdt in dat we onder narcose het hartritme herstellen.

Ook vangen we nieuwe patiënten op die met de ambulance zijn binnengebracht. We verlenen dan hulp en stabiliseren de personen. Als het nodig is, brengen we deze mensen naar de normale afdeling. En ik zit ook in het reanimatieteam. Dus soms moeten we mensen in het ziekenhuis reanimeren. Om 15.45 uur dragen we de dienst over aan de avonddienst.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik ben relatief laat in de zorg gegaan. Na tien jaar in de horeca wilde ik wat anders. Via vrienden kwam ik in contact met dit soort werk.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Wanneer ik mijn doelen bereikt heb op de werkvloer, dus als een patiënt stabiel en tevreden is. Ook een leuk contact met collega’s vind ik belangrijk.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Gezeur op de afdeling in de vorm van klagen en ontevredenheid. Ook de enorme druk van de administratie is niet altijd prettig.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet redelijk positief zijn, je kunnen inleven in anderen, geduldig en sociaal zijn, goed kunnen luisteren, zelfvertrouwen hebben en zelfstandig kunnen werken. Ook is een beetje technisch inzicht handig.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Soms denken mensen dat we elke dag aan het reanimeren zijn, maar dit komt vrij weinig voor. Ook weet niet iedereen dat we de totale verzorging van een patiënt op ons nemen. We wassen dus ook billen. Verder denken mensen vaak dat we vooral observeren. We hebben echter nog veel meer taken!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt congressen bijwonen. Ook is het mogelijk om lessen vanuit de artsengroep te volgen, bijscholingen vanuit het onderwijs te doen en nieuwe opleidingen te volgen. Zelf heb ik eerst de verpleegkunde-opleiding gedaan en heb ik daarna de vervolgopleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige gevolgd.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Er zullen steeds meer patiënten komen. Dat komt doordat we steeds ouder worden, en doordat steeds minder mensen gaan sterven aan hartfalen door betere techniek.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Het is mooi, interessant en soms best wel dankbaar werk. Besef dat je met veel soorten mensen en culturen te maken krijgt, en dat agressie en onbegrip helaas steeds vaker voorkomen. Als je daarmee om kunt gaan en sterk in je schoenen staat, kan dit iets voor je zijn.

Let wel op: de opleiding is vrij zwaar. Ook moet je je privéleven op orde hebben, zodat je thuis rust hebt.

Beroepsoverzicht verpleegkundige