Naar het overzicht interviews
Johan  de Veehouder
Johan de veehouder

Interview met een veehouder

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik heb samen met mijn vrouw, broer en schoonzus een melkveehouderij. We hebben 240 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Wij produceren melk voor een groot zuivelbedrijf.

Wat voor werk doet u precies?

Ik begin ’s ochtends rond 5.30 uur met het melken van de koeien. Hier zijn we tot een uur of 8 mee bezig. Hierna gaan we even eten. Dan gaan we over tot de taken die dan gedaan moeten worden, zoals landwerk, het voeren van de koeien en kalveren, onderhoud plegen aan gebouwen en machines, de administratie, schoonmaken, stallen uitmesten, enzovoort.

Om 16.30 uur gaan we weer melken tot ongeveer 19 uur. Voor het naar bed gaan doen we nog een laatste ronde om te kijken of alles goed gaat met de koeien en kalveren.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik ben opgegroeid op de boerderij. Al van jongs af aan wist ik dat ik dit wilde gaan doen. Ik kreeg de kans om dit bedrijf over te nemen van mijn vader en oom.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Als alle dieren tevreden en gezond zijn en het dagelijkse werk gebeurd is. Ook de geboorte van een kalf blijft bijzonder. Ook is het mooi als de oogst van gewassen weer goed en droog binnen is.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

De vele regels die ons opgelegd worden door de overheid en die constant weer veranderen. Daardoor weten we niet meer waar we aan toe zijn. Dat maakt het moeilijk.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet zorgzaam en gek op dieren. En je moet ervan houden om hard te werken: dit is geen 9-tot-5-baan! Dit is een manier van leven; je bent 24 uur per dag, zeven dagen per week met het bedrijf bezig.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Dat boeren hun dieren slecht behandelen. Wij hebben juist alles over voor onze dieren! We doen er alles aan om ze gezond en oud te laten worden. Jammer genoeg zijn het altijd de uitzonderingen die het nieuws halen en niet de boeren die hun dieren verzorgen zoals het hoort. Ook denken veel mensen dat boeren het milieu vervuilen. Maar wij voldoen aan hele strenge milieuregels en worden daar ook op gecontroleerd.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt cursussen doen en vergaderingen en beurzen bezoeken. Ook is het nuttig om vaktijdschriften te lezen. Daarnaast kun je advies vragen aan adviseurs van diverse bedrijven.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Over twintig jaar zullen er veel minder melkveehouders zijn. Er zal daarom meer melk uit het buitenland geïmporteerd moet worden.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Het is ondanks het zware werk en de regels het allermooiste werk!

Beroepsoverzicht veehouder