Naar het overzicht interviews
Jessica  de Uitvaartverzorger
Jessica de uitvaartverzorger

Interview met een uitvaartverzorger

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik heb mijn eigen uitvaartbedrijf. Ik verzorg dus begrafenissen en crematies.

Wat voor werk doet u precies?

Als er iemand overleden is, krijg ik een melding en ga ik aan de slag. Ik spreek met de nabestaanden over de uitvaart. Dezelfde dag of de dagen erna zit ik op kantoor en regel ik de kist, het vervoer, de rouwkaart enzovoort. En ik regel dat de overleden persoon wordt klaargelegd (opgebaard) voor het afscheidnemen door familie en anderen.

Tussendoor houd ik contact met de familie en leveranciers. Ik begeleid het rouwbezoek (dat is het bezoek van mensen aan de nabestaanden tot de begrafenis/crematie) en zorg dat de muziek bij de uitvaartlocatie komt. Ik maak een draaiboek voor de uitvaart en bespreek dat met de familie. Op de dag van de uitvaart zelf begeleid ik de familie en de uitvaart. Na afloop maak ik dankkaartjes, de factuur en heb ik een evaluatiegesprek.

Dit is heel onregelmatig werk. Vooral als er meerdere uitvaarten tegelijk moeten worden geregeld. Als ik niet met de organisatie van een uitvaart bezig ben, houd ik me bezig met dingen als marketing en communicatie en de administratie.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Via een vacature in de krant toen ik ongeveer 40 jaar was. Ik wilde wat nuttigers doen en minder achter een computer zitten. Het was puur toeval.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Als een familie tevreden is met de uitvaart. Het kan het verdriet verzachten.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het is lastig om 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar te zijn. En soms moet ik mijn emoties wegcijferen!

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet geïnteresseerd zijn in mensen en hun (soms rare) gewoontes en eigenschappen. Ook moet je flexibel en zakelijk zijn, en geen groot ego hebben. Creatief zijn is ook belangrijk, net als goed kunnen organiseren. Verder is leidinggeven belangrijk, en je moet kunnen meeleven met mensen zonder jezelf daarin te verliezen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Soms denken mensen dat wij willen verdienen aan andermans dood. Dat is niet waar. En wat veel mensen niet beseffen is dat je dag en nacht beschikbaar moet zijn. En dat je overledenen verzorgt en veel achter de computer zit om alles te regelen. Verder is het een vooroordeel dat we enge kraaien zijn!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt bijvoorbeeld een training doen over de verzorging van overledenen. Er zijn ook andere vakinhoudelijke trainingen, bijvoorbeeld over digitale administratie.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Alles wordt steeds digitaler. Ik verwacht dat je in de toekomst een uitvaart via internet kunt regelen. Ook denk ik dat de grote uitvaartbedrijven gaan omvallen en er meer kleine bedrijfjes komen.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Ga dit werk pas doen als je wat ouder bent en genoeg levenservaring hebt.

Beroepsoverzicht uitvaartverzorger