Naar het overzicht interviews
Dick  de Slager bij een vleescentrale
Dick de slager bij een vleescentrale

Interview met een slager bij een vleescentrale

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een vleescentrale. Dat is een uniek bedrijf dat alles zelf doet. Zo slachten we zelf vee, maken we producten van dit vlees en hebben we een eigen worst- en vleeswarenafdeling.

Wat voor werk doet u precies?

Als eigenaar/directeur ziet een werkdag er heel wisselend uit, maar de werknemers beginnen altijd vroeg in de morgen. Dit omdat wij met een vers product werken en dit dus in de vroege morgen maken. Nog dezelfde dag leveren we de producten uit aan de klanten.

Hoe je werkdag er precies uitziet, hangt af van de afdeling waarop je werkt. Maar het is altijd zeer afwisselend en geen dag is hetzelfde.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik ben ermee opgegroeid doordat mijn ouders een slagerij hadden. Op mijn 16e heb ik de beslissing genomen om zelf ook slager te worden.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Ik kan erg genieten als iedereen met plezier aan het werk is, en wij onze klanten blij maken.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Niks!

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet vrolijk en hardwerkend zijn. Ook moet je vroeg kunnen opstaan en tegen kou kunnen. En je moet echt je best doen!

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Mensen denken vaak dat het vies werk is. En dat we slachtafval in producten verwerken. Dat is allebei niet waar. Wij werken zeer hygiënisch. Elke dag en soms meerdere keren per dag maken wij alles schoon.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Ik ben van mening dat je elke dag kan leren. Je leert van de omgang met collega’s, je kunt nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe smaken met diverse kruiden bedenken. Verder zien we ook kansen met ‘big data’ (dat zijn gegevens over koopgedrag bijvoorbeeld). Over een tijdje kunnen we door die big data voorspellen wat een klant gaat bestellen.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Weinig groots. Ik denk dat vlees wel een luxeproduct gaat worden en dat slagers meer teruggaan naar de basis, dus respect voor het dier en goed vlees verkopen. Er zullen minder kiloknallers komen.

We zijn ook veel bezig met innoveren, nieuwe producten ontwikkelen en continu kijken wat er beter kan. Zo zijn we veel bezig met dingen automatiseren.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Word slager! Het is het mooiste vak wat er is. Je werkt zowel met je handen als met je hersens. Het is een ontzettend divers vak. Je wordt er overigens ook heel zelfstandig van. Zo repareer je zelf kapotte lampjes en verdiep je je in ingewikkelde computersystemen. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor leidinggevende functies.

Beroepsoverzicht slager