Naar het overzicht interviews
Naomi  de Decoratieschilder
Naomi de decoratieschilder

Interview met een decoratieschilder

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een schilder- en stucbedrijf. We behandelen plafonds en muren in nieuwbouwhuizen, maar we voeren ook kleinere onderhoudswerkzaamheden uit.

Wat voor werk doet u precies?

In de nieuwbouwhuizen volgen we een vaste werkwijze. Binnen twee weken moeten we klaar zijn. De ene dag zijn we bezig met het stuken van alle wanden, de andere met het behangen met glasvliesbehang. Stuken betekent dat je een gipslaag op de muur smeert om de muur mooi glad te maken.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik heb dit beroep gekozen omdat ik graag actief bezig ben, zonder dat het ontzettend zwaar wordt. Er zijn vaste werktijden en je bent altijd vrij in het weekend en op feestdagen. Ik word blij van het afleveren van mooie resultaten, en natuurlijk houd ik van de geur van verf.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het leukste van mijn werk vind ik het opknappen van oude muren of houtwerk. Het is een uitdaging als de verf helemaal afgebladderd is of er zit behang uit de jaren zeventig op de muur. Dan heb je de kans om echt een verschil te maken en het weer helemaal fris en verzorgd te maken.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het minst leuk vind ik absoluut het schuren. Het stof van het schuren gaat overal zitten, het is zwaar werk en het duurt lang.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet discipline hebben en niet snel opgeven. Ook moet je een sterk, gezond lichaam hebben. En het is een voordeel als je oog hebt voor detail.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Een vooroordeel is dat schilder een mannenberoep is. Maar in Denemarken is 70% van de schilders een vrouw!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt doorleren tot bouwdeskundige. Dan kun je bouwprojecten plannen en begeleiden. Sommige schilders kiezen ervoor om zich te specialiseren, bijvoorbeeld in het herstellen (renoveren) van eeuwenoude gebouwen.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Er zal de komende jaren weinig veranderen binnen het schildersvak. Wel zullen we vaker machines gaan gebruiken om het handwerk lichter en sneller te maken. Ook denk ik dat klanten steeds meer bezig zijn met het milieu. Daardoor zal behang minder populair worden. In plaats daarvan zullen de muren vaker mooi gestuukt worden. De muren kunnen dan beter ‘ademen’ en dat is gezonder voor de mens.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Het beroep schilder is een verstandige keuze. Er is altijd werk en er zijn goede arbeidsvoorwaarden. Het is natuurlijk extra leuk dat je zelf je huis kunt onderhouden en hier geen mensen voor in hoeft te huren.

Verder: zorg dat je leert om netjes met klanten en je collega’s om te gaan. Je komt deze mensen steeds weer tegen, dus het is belangrijk een goede band met ze op te bouwen. Dat helpt je om altijd werk te hebben. En het is een goed idee om iets aan sport of fitness te doen. Een goede conditie en genoeg kracht helpen je om niet moe te worden van je werk.

Beroepsoverzicht restauratieschilder