Naar het overzicht interviews
Corine  de Patissier of banketbakker
Corine de patissier of banketbakker

Interview met een patissier of banketbakker

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een banketbakkerij. We verkopen chocolade, banket en ijs.

Wat voor werk doet u precies?

Wij beginnen om 6.00 uur en maken dan alle taarten en gebakjes voor de winkel. Om half 9 moet alles in de winkel staan. Ook maken we bestellingen klaar. Daarna gaan we aan de hand van een productielijst de planning voor die dag maken. We beslissen dan bijvoorbeeld hoe laat we bavaroises en koeken gaan maken en wie wat gaat doen. We werken tot 15.00 uur en gaan dan een uur schoonmaken. Om 16.00 uur zijn we vrij.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Toen ik 8 jaar was, wilde ik dit al worden. Mijn vriendin had een banketbakkerij en daar speelden we vaak.

Wat is het mooiste aan uw werk?

De gezichten van de klanten als ze tevreden zijn. En als we mooie creaties hebben gemaakt.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Als vrouw toch de zware platen tillen. Maar ik zeg altijd: als je het met een glimlach vraagt, wil iedereen je wel helpen!

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet een harde werker zijn en een doorzetter. Ook moet je zeer creatief zijn! Je moet flexibel zijn en hard willen werken. En je moet initiatief nemen. Je moet bijvoorbeeld zelf vragen of je producten mag maken.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Veel mensen vragen zich af waarom we niet heel dik zijn. Ze denken dat we de hele dag lekkere dingen eten! Dat is niet zo… Als je er de hele dag in staat, heb je er geen trek meer in.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt cursussen doen via verschillende instituten. En het is belangrijk en leerzaam om bij collega’s te gaan kijken. Wij doen twee keer per jaar een rondje Nederland.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Als je je specialiseert, kun je mooie producten maken voor een goede prijs en heb je altijd bestaansrecht. Klanten moeten verleid worden naar jou te komen. Een goede service zal daarom altijd belangrijk blijven.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Leerlingen willen tegenwoordig alleen maar mooie knutselprojecten maken en niet te vroeg beginnen. Maar als je wat wilt leren, zul je moeten investeren in jezelf. Je moet net dat stapje harder zetten om wat te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het meedoen aan wedstrijden.

Beroepsoverzicht banketbakker