Naar het overzicht interviews
Jeffrey  de Persoonlijk begeleider
Jeffrey de persoonlijk begeleider

Interview met een persoonlijk begeleider

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een zorginstelling in Amsterdam. Deze zorginstelling helpt iedereen; van jong tot oud, voor korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/of ondersteuning. We helpen ook mensen met een verstandelijke beperking of chronische psychische problemen.

Wat voor werk doet u precies?

Zelf ben ik persoonlijk begeleider. Dit houdt in dat ik in mijn ochtenddienst help met het opstarten van de dag. Douchen, aankleden, ontbijten, medicatie toedienen en klaarmaken om naar de dagbesteding te gaan. Hierna ga ik schoonmaken en opruimen en begint het computerwerk. Ik rapporteer, schrijf plannen en overleg met artsen en psychologen. De avonddienst bestaat uit samen koken, koffiedrinken, de dag doorspreken, spelletjes doen en mensen begeleiden naar bed.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Door mijn stages kwam ik erachter dat ik iets in de zorg wilde doen. Het werken met mensen is heel afwisselend en leuk. Maar wat ik precies wilde doen, wist ik niet. Ik heb uiteindelijk gesolliciteerd op deze functie en ben aangenomen. Ik dacht dat dit niet iets was wat ik graag wilde, maar nu ik er langer werk ben ik ontzettend blij en dankbaar.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het mooiste aan mijn werk is dat je mensen helpt met het oplossen van problemen. Het kan een groot probleem voor iemand zijn als de pindakaas op is! De cliënt loopt dan vast en weet even niet wat te doen. Op dat soort momenten ben ik er om samen een oplossing te bedenken. Het mooiste is als zij na een aantal keren zelf de oplossing weten.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Vaak ontbreekt de tijd om kwaliteit te leveren. Dat is jammer. Ook is bij deze doelgroep agressie aanwezig. Denk aan schelden en met spullen gooien. Als begeleider moet je dan de cliënt weer rustig krijgen door te praten, maar soms ook door iemand te fixeren (vastmaken).

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet stevig in je schoenen staan en een aanpakker zijn. Ook is sociaal zijn belangrijk, net als humor hebben. En natuurlijk moet je de ander graag willen helpen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Een misvatting is dat dit werk saai zou zijn of eenvoudig. Maar dat is het zeker niet. Je hebt namelijk verschillende soorten handicappen, en je hebt heel diverse taken. Je bent bijvoorbeeld ook bezig met medicatie toedienen, overleggen, leren koken, leren schoonmaken, contact onderhouden met familie, uitjes naar de film of vakanties.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Vaak begin je als assistent begeleider. Daarna kun je doorgroeien naar een functie als begeleider, persoonlijk begeleider en teammanager. Ook is het mogelijk om gedragsdeskundige te worden.

Je kunt je verdiepen door cursussen te volgen. Er zijn ook volledige opleidingen op zowel mbo-, hbo- als universitair niveau.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Het begeleiden van mensen zal altijd nodig zijn. Er moeten mensen zijn om anderen te helpen de wereld te begrijpen. Het werk wordt denk ik makkelijker gemaakt door apps, computerprogramma’s en andere dingen.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Verdiep je in dit beroep! Er zijn vele soorten functies en mogelijkheden. Het is erg uitdagend werk en leerzaam.

Beroepsoverzicht persoonlijk begeleider