Naar het overzicht interviews
Patrick  de Horeca-ondernemer
Patrick de horeca-ondernemer

Interview met een horeca-ondernemer

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik heb mijn eigen brasserie. Hier komen mensen voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een borrel. Ook kunnen mensen bij ons een high tea doen of een feestje geven.

Wat voor werk doet u precies?

Ik verzorg alle maaltijden en geef de gasten drankjes. Daarnaast geef ik leiding aan het personeel en doe ik alle administratieve taken, zoals de boekhouding en de personeelsadministratie.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik heb bij verschillende soorten horecazaken gewerkt en op verschillende afdelingen. Op een gegeven moment kwam dit op mijn pad. Ik heb altijd al iets voor mezelf willen hebben. Zelf ondernemen is altijd mijn droom geweest.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het mooiste van dit werk is mensen tevreden naar huis zien gaan. En het is fijn als je hard, maar lekker hebt gewerkt.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Zoals bij elke baan heb je taken die minder leuk zijn. Bijvoorbeeld de wc schoonmaken is altijd wel een vervelend klusje. Maar als die weer lekker ruikt en schoon is, geeft het wel weer voldoening. In de horeca maak je veel schoon, want hygiëne is superbelangrijk. Dit zou je wel minder leuk kunnen vinden aan dit vak.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet goed tegen stress kunnen, en je nuttig kunnen maken als het rustig is. En je moet het niet erg vinden om te werken als andere mensen leuke dingen aan het doen zijn.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kunt je specialiseren door diverse cursussen te doen. Je kunt bijvoorbeeld je leermeesterpapieren halen. Andere cursussen zijn Sociale Hygiëne, HACCP (je leert over voedselveiligheid) en Sommelier (je leert over wijn).

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Ik denk dat er de komende jaren meer horecazaken bij komen. Mensen hebben steeds meer geld en gaan net als in het buitenland meer buiten de deur eten en een koffietje drinken. Ik hoop wel dat er steeds meer mensen de horeca in gaan. Er is veel personeel nodig.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Doe wat je leuk vindt. In de horeca kun je veel kanten op. Er zijn verschillende soorten bedrijven en afdelingen. Ook kun je ervoor kiezen om voor een cateringbedrijf of zorginstelling te gaan werken. Werken in de horeca betekent hard werken, werken op onregelmatige tijden, en je bent vaak aan het werk als anderen vrij zijn. Maar je krijgt er veel voor terug.

En onthoud: alle beroepen hebben voor- en nadelen!

Beroepsoverzicht ondernemer