Naar het overzicht interviews
Myrthe  de Horecamedewerker tuincentrum
Myrthe de horecamedewerker tuincentrum

Interview met een horecamedewerker tuincentrum

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een tuincentrum in Aalsmeer. Dit bedrijf verkoopt planten en spullen waarmee mensen hun tuin en huis kunnen decoreren.

Wat voor werk doet u precies?

Ik werk in het restaurant van het tuincentrum. In de ochtend als ik aankom moeten we vooral veel eten voorbereiden, zodat dit later op de dag niet hoeft te gebeuren. We maken bijvoorbeeld de broodjes. Daarna help ik mensen met hun bestelling en maken mijn collega’s deze bestelling en geven het aan de klant mee. Ook moet ik helaas afwassen, maar dat hoort erbij.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Via een vriendin van mij. Ik had tijdelijk geen baan en dit kwam op mijn pad. Uiteindelijk beviel het en ben ik hier blijven hangen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het mooiste aan mijn werk vind ik de collega’s. Het is altijd gezellig op werk. Ik houd niet van alleen werken.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Dat wanneer het druk is, er stress ontstaat bij mijn collega’s waardoor de sfeer minder kan worden. Ook vind ik lastige klanten soms wat vermoeiend.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Iemand met geduld en je moet stressbestendig zijn. Klanten kunnen soms lastiger zijn en veel van je vragen, maar hoe vervelend je een klant ook vindt: je moet altijd aardig zijn. Ook wanneer het heel druk is, moet je veel dingen tegelijk doen en je hoofd koel houden.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Ik weet geen goed antwoord op deze vraag. Het enige dat ik mij kan bedenken zou zijn dat mensen denken dat het niet zwaar is. In de drukkere periodes is het wel echt zwaar werk. Na het werk zijn je voeten helemaal uitgeput.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je begint vaak als afwasser en gaat uiteindelijk naarmate je langer werkt steeds meer doen in het restaurant. Zoals kassa draaien, broodjes maken of patat bakken.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Ik denk dat er in dit beroep niet veel zal veranderen in de komende twintig jaar.

Zelf werk ik over twintig jaar ook zeker niet meer in het tuincentrum. Ik ben nu student en studeer niet voor dit beroep.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Dat het soms zwaar is, maar uiteindelijk zeker de moeite waard. De mensen die je helpt zijn vaak blij en daar kan je zelf ook een goed gevoel van krijgen.

Beroepsoverzicht medewerker tuincentrum