Naar het overzicht interviews
Phil  de Medewerker milieustraat
Phil de medewerker milieustraat

Interview met een medewerker milieustraat

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een regionaal reinigingsbedrijf. Wij zijn een afval-inzamelbedrijf.

Wat voor werk doet u precies?

Ik ben medewerker brengstation. Ook werk ik als praktijktrainer voor nieuwe medewerkers en ben ik OR-lid. OR staat voor ondernemingsraad.

Mijn werkdag is heel verschillend, omdat wij meerdere taken hebben in onze functie. Zo zijn we als we werken op het brengstation vooral acceptant en vraagbaak. Dat betekent dat mensen spullen komen brengen die wij innemen. We beantwoorden dan ook veel vragen.

Je kan ook werkzaam zijn als weegmeester. Dan ben je verantwoordelijk voor alle inkomende en uitgaande goederen (afvalstromen) inclusief de juiste gewichten. Je moet het afval dan dus wegen.

Als praktijktrainer ben ik verantwoordelijk voor het opleiden van de nieuwe medewerkers. En als OR-lid zorg ik ervoor dat er voor het personeel zo gunstig mogelijke afspraken komen. Verder is het geweldig om (als jongentje uit een achterstandswijk) nu als volwaardig gesprekspartner van de directeur van het bedrijf beslissingen te nemen over de organisatie. Wie had dat ooit over mij gedacht!

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Als jonge jongen van zeventien jaar wilde ik graag hard werken. Via het uitzendbureau kwam ik terecht bij de (toen nog) gemeentelijke reinigingsdienst, openbare werken.

Wat is het mooiste aan uw werk?

De afwisseling, en het bezig zijn met andere mensen. Ook het buiten werken vind ik heel erg fijn. Ik ga met een glimlach naar huis als de burger en mijn collega’s tevreden zijn en dankbaar zijn voor mijn bijdrage.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Als het zomers warmer is dan 30 graden, is het niet zo heel fijn op het brengstation. Dan is het prettig om even binnen te kunnen werken.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Een actieve, gedreven doorzetter die ambitieus is en iets voor de toekomst wil betekenen. Voor zichzelf en voor de medemens, onze kinderen, kleinkinderen en die van een ander.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Een van de grootste misvattingen van ons beroep is dat wij maar simpele vuilnismannen zijn, die dom werk doen. Maar inmiddels is er in de afgelopen 20/30 jaar heel veel veranderd in ons beroep. Wij zijn nu opgeleide vakmensen, met heel veel kennis over afval en de recyclebare grondstoffen voor de producten van morgen.

Het is niet meer zomaar je afval weggooien, zodat het verbrand kan worden. Het is veel meer dan dat. Productontwerpers zijn nu verplicht om van tevoren te verzinnen wat we met het product kunnen doen wanneer het afgedankt wordt, dus hoe we het kunnen hergebruiken. Wij zijn hierdoor geen gewone vuilnismannen meer, maar inzamelaars en handelaren in grondstoffen. Door hergebruik van het product of recycling van de grondstof, voorkomen we dat we de grondstoffen op onze aarde uitputten.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Ik ben 47 jaar, en ik ben momenteel bezig met mijn opleiding mbo 3. Hiervoor heb ik mbo 1 en mbo 2 gedaan en mijn diploma’s behaald. Verder kan je voor specialismes ook cursussen of opleidingen volgen. Denk aan de cursus KGA (klein gevaarlijk afval), vlakglasinzameling en recycling en DAA (deskundig asbest acceptant). Ik heb al deze cursussen met succes afgerond.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Wij zijn vuilnismannen, inzamelaars van afval. In de komende 20 jaar zal dit beroep gaan veranderen naar inzamelaar en handelaar in grondstoffen. Voor de producten van morgen.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Leer, wees jezelf, ga je dromen en ideeën achterna. Wees ambitieus en geniet vooral van wat jij allemaal kan. Laat anderen verbaasd zijn over jouw inbreng. Ga ervoor, zet je volledig in en maak er iets moois van.

Beroepsoverzicht medewerker milieustraat