Naar het overzicht interviews
Hanneke  de Masseuse
Hanneke de masseuse

Interview met een masseuse

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik heb een eigen massagepraktijk. Ik zorg ervoor dat mensen met spierklachten weer beter kunnen bewegen.

Wat voor werk doet u precies?

Als eerste open ik de dossiers van de cliënten van die dag. Ik lees door wat er tijdens eerdere behandelingen gebeurd is. Bij iedere nieuwe cliënt doe ik een intake. De cliënt vult dan een gezondheidsvragenlijst in, zodat ik kan bepalen wat voor behandeling er nodig is. Want iemand met een sportblessure heeft een andere behandeling nodig dan iemand die pijn heeft door stress bijvoorbeeld.

Dan ga ik de cliënt behandelen. Ik vertel steeds waarom ik iets doe, zodat de mensen goed begrijpen wat er gebeurt en waarom. Aan het eind krijgt iedereen een advies.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt, dus interesse voor het menselijk lichaam is er altijd geweest. En sport is al heel lang mijn hobby. Helaas krijg je dan zelf ook te maken met blessures... Het leek mij leuk om mensen met blessures of andere klachten te helpen om weer mobieler te worden. Zo ben ik in dit vak terecht gekomen!

Wat is het mooiste aan uw werk?

Bijna iedere cliënt zit na de behandeling soepeler in zijn/haar vel. Daar word ik zeker blij van.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Ik moet hier lang over nadenken. Kan zo snel niks bedenken!

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet goed kunnen luisteren, want je moet erachter komen wat de reden is dat iemand bij je komt. Iemand komt in eerste instantie binnen vanwege nekklachten, maar later blijkt dat hij/zij ook in een heftige periode zit. Denk aan een scheiding, het overlijden van een dierbare of het veel te druk hebben. Diegene heeft dan misschien te weinig tijd om te ontspannen. Als je goed weet wat er met iemand aan de hand is, kun je de spierklachten extra goed behandelen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Mensen denken bij een massage vaak aan een saunabehandeling. Maar er zijn vele verschillende soorten massagebehandelingen! Ik behandel cliënten om te ontspannen, maar ik behandel cliënten ook vanwege rug-, nek- of beenklachten.

Ook krijg ik sporters op de tafel en ga ik naar bedrijven toe voor een stoelmassage. Stoelmassage is een behandeling door de kleding heen waarbij je de rug, nek, schouders en armen behandelt. Al deze verschillende massages zorgen voor zeer afwisselend werk!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Ik leer altijd bij. Mensen kunnen dezelfde klacht hebben, maar hun gezondheid is altijd anders. Zo gebruikt de een andere medicijnen dan de ander, en de een beweegt meer dan de ander. Dit is allemaal van invloed op hun spierstelsel. Elke behandeling is dus anders!

Ik ben gestart met de opleiding sportmassage. Daarna heb ik verschillende cursussen gevolgd, zoals Stoelmassage, Medical Taping, Triggerpointbehandeling en Cupping. De opleiding sportmassage kan je tegenwoordig in een paar maanden halen. De overige cursussen duren een dag of een paar dagen en dan kan je er gelijk in de praktijk mee aan de slag.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

De vraag naar massages hangt deels af van de economie. Cliënten die bij mij komen, krijgen niks vergoed van de ziektekostenverzekering. Ondanks dat heb ik een goed lopende praktijk.

De vraag naar masseurs zal eerder toenemen dan afnemen. Want steeds meer mensen hebben het (te) druk en gaan naar een masseur om zich te laten masseren. Ze krijgen persoonlijke aandacht en er hangt een relaxte sfeer.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Het is een heel leuk vak als je goed naar mensen kan luisteren en interesse hebt in het menselijk lichaam. Het werk geeft heel veel voldoening. Succes met jullie studiekeuze!

Beroepsoverzicht masseur