Naar het overzicht interviews
Bob  de Kok
Bob de kok

Interview met een kok

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een zorginstelling. Deze organisatie zorgt voor mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Wat voor werk doet u precies?

Ik kook voor elke dag een verse maaltijd voor de bewoners. Ik begin om 12.30 uur en ben om 18.30 uur klaar. Dan heb ik voor 100 personen twee menu’s gekookt! Dus bijvoorbeeld gekookte aardappels, vlees en snijbonen, en puree, vis en bloemkool.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Toen ik een beroepskeuze moest maken, wist ik het meteen: kok! Het is zo’n interessant beroep.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Ik ben blij wanneer de gasten tevreden zijn.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

De werktijden.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet het leuk vinden om gasten te verwennen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Veel mensen die een programma met Gordon Ramsay hebben gezien, denken dat het er in elke keuken zo heftig aan toe gaat. Maar dat is niet waar hoor!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Koken leer je niet op school. Op school leer je alleen de basis, daarna zul je jezelf moet ontwikkelen door bij goede leerbedrijven te gaan werken. Het is raadzaam om jezelf bijvoorbeeld te specialiseren in een bepaalde richting.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Mensen blijven altijd uit eten gaan, maar de vraag is hoe zich dat zal ontwikkelen. Misschien komen er robots? Wordt er meer geautomatiseerd? Het zou ook kunnen dat er meer ‘gemaksvoedsel’ komt, zoals voorgesneden groentes en producten die alleen hoeven worden opgewarmd.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Wees je ervan bewust dat jij moet werken als een ander vrij is. Maar elk beroep heeft voor- en nadelen!

Beroepsoverzicht kok