Naar het overzicht interviews
Mariëlle  de Interieurontwerper
Mariëlle de interieurontwerper

Interview met een interieurontwerper

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een bouw- en interieurbouwbedrijf. We bouwen winkels van begin tot eind, maar houden ons ook bezig met het (ver)bouwen en inrichten van woningen.

Wat voor werk doet u precies?

Ik ben interieurontwerpster. Alles wat ontworpen of bedacht moet worden voor de klant, komt eerst bij mij terecht. Een project begint met het voeren van gesprekken met de klant. Zo komen we te weten wat de klant wil. Daarna maak ik een compleet ontwerp met een handmatige schets, 3D-tekeningen en een moodboard. Hierna vertaalt iemand anders mijn ontwerp naar technische tekeningen. Deze tekeningen worden in de fabriek gebruikt om de producten te maken. En dan worden die objecten geplaatst bij de klant!

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Na mijn middelbare school koos ik voor een creatieve opleiding. Dit was logisch, want ik was altijd al veel met kleuren en composities bezig. In mijn opleiding vond ik vooral het onderdeel interieur leuk. Het aankleden van beurzen en winkels ging me goed af. Ook het bedenken van nieuwe concepten was voor mij een leuke uitdaging. Zo kwam ik uiteindelijk hier terecht!

Wat is het mooiste aan uw werk?

Ik ben pas tevreden wanneer de klant blij is met het eindresultaat en zich thuis voelt in zijn of haar nieuwe woning of winkel. Het is mooi als mijn ontwerp tot zijn recht komt in het eindresultaat.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Zo af en toe mis ik het werken met mijn handen. Ik zit veel achter de computer of aan een vergadertafel.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet creatief zijn en je goed kunnen inbeelden hoe je ontwerp er in het echt uit komt te zien. Ook tekeningen kunnen lezen is belangrijk, en je moet deze kunnen ‘omzetten’ naar 3D-beeld. Natuurlijk moet je ook goed met de computerprogramma’s overweg kunnen, wiskundig zijn en je moet veel weten over kleuren en materialen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Mensen weten vaak niet wat er allemaal komt kijken bij mijn werk. Ik moet met veel dingen rekening houden. Denk aan het lijnenspel, de kleurencombinaties en de juiste afmetingen. Dat kost veel tijd bij het ontwerpen. Een kleine verandering kan al zorgen voor een heel ander of niet kloppend resultaat.

Verder denken veel mensen dat mijn werk ophoudt na het ontwerp. Dat klopt niet. Ook later ben ik nog betrokken bij het project. De tekeningen gaan langs veel collega’s en andere mensen en ik moet er dan voor zorgen dat het ontwerp kloppend blijft.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Ik gebruik verschillende tekenprogramma’s. Je kunt cursussen volgen om beter te worden in die programma’s. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je sneller kunt werken of hoe je de beelden zo realistisch mogelijk kunt overbrengen op de klant.

Als je hogerop wilt komen, kun je de opleiding tot binnenhuisarchitect doen.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Ik ben niet bang dat mijn werk wordt geautomatiseerd. Je hebt echt een creatieve geest en kennis nodig en computers kunnen dat niet zomaar vervangen.

Wel moeten we meegaan met de tijd. Zo moeten de ontwerpen steeds realistischer worden en moet je de sfeer in je tekeningen voelbaar maken. Dit vinden klanten belangrijk.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Ga ervoor! Het is een mooi en leerzaam beroep met steeds nieuwe uitdagingen. Zorg dat je sterk in je schoenen staat en een duidelijke en onderbouwde mening hebt en kunt geven. Kijk goed om je heen wat er in de wereld gebeurt, want dan kun je dit vertalen naar een verrassend en vernieuwend ontwerp.

Beroepsoverzicht interieurontwerper