Naar het overzicht interviews
Rob  de Hovenier
Rob de hovenier

Interview met een hovenier

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik ben werkzaam bij een hoveniersbedrijf. Wij realiseren tuinen, doen aanleg en onderhoud.

Wat voor werk doet u precies?

We starten altijd samen op het bedrijf om de planning door te nemen en de bus in te laden.

Bij een onderhoudsdag zorgen we ervoor dat de tuin er weer netjes uit komt te zien. We ruimen bladeren op, snoeien planten, struiken en bomen en halen onkruid weg.

Bij een aanlegdag werken we vanuit een tekening een bepaalde volgorde af om de tuin te realiseren. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld zand aanbrengen, bestraten, houtwerk doen, planten neerzetten en verlichting aanleggen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Als scholier heb ik als bijbaantje ook altijd in tuinen gewerkt, dit via familie. Zodoende heb ik ervoor gekozen om de vakopleiding tot hovenier te gaan doen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Als je weer een mooi project hebt afgerond en de klant tevreden is. Soms is dit al bij een strak geschoren heg.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Soms is het slecht weer.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet een buitenmens zijn die graag de handen uit de mouwen steekt. Daarnaast is het belangrijk om nauwkeurig te werken, en je moet niet bang zijn om ook zwaarder werk te verrichten. En je komt veel bij klanten over de vloer, dus het is fijn als je een beetje om kan gaan met mensen.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Een vooroordeel is dat we alleen maar de hele dag een plantsoen staan te schoffelen en dat we een simpel type mens zijn. Daar klopt niets van!

Wat mensen vaak niet weten is dat er ook een grote technische kant aan het beroep zit. Je moet bijvoorbeeld nadenken over afwatering, elektra en bouwconstructies.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je kan je op bepaalde vlakken specialiseren door middel van cursussen. Er zijn bijvoorbeeld cursussen over plantenkennis, boomverzorging en het werken met machines. Daarnaast kun je bij een bedrijf zelf doorgroeien tot bijvoorbeeld voorman (leidinggevende).

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Door verdere ontwikkeling van gereedschappen zal het werk lichter worden. Daarnaast zijn er op het gebied van het milieu ook ontwikkelingen. Zo is het bestrijden van onkruid milieuvriendelijk geworden.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Kijk verder dan alleen je eigen werkwijze, kijk ook hoe andere mensen iets aanpakken. En denk aan je lichaam; gebruik de middelen die er zijn om het werk lichter te maken!

Beroepsoverzicht hovenier