Naar het overzicht interviews
Ringo  de Gereedschapsmaker
Ringo de gereedschapsmaker

Interview met een gereedschapsmaker

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk als gereedschapsmaker bij een bedrijf dat bijvoorbeeld leidingsystemen maakt. Vrijwel elke water- en gasleiding in Nederland heeft een fitting van ons. Dat jij water kan drinken en warm kan douchen komt uiteindelijk dankzij de mensen die in de metaaltechniek werken. Vanuit onze eigen productielocatie in Nederland leveren wij door heel Europa én daarbuiten.

Wat voor werk doet u precies?

Als gereedschapsmaker werk ik met verspanende machines, zoals een draaibank, freesbank en een slijpmachine. Ik maak diverse onderdelen en gereedschappen die nodig zijn in de fabriek. Elke dag doe ik iets anders. Voorbeelden van wat ik doe zijn onderdelen draaien en frezen, gereedschappen slijpen zodat ze weer gebruikt kunnen worden en gereedschappen hittebehandeling maken. Soms werk ik aan spoedklussen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik was altijd al creatief en was graag bezig met dingen maken. Ik ging als hobby metaal gieten, smeden en messen en gereedschap slijpen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de technische opleiding Research Instrumentenmaker. Ik leerde over verschillende metaalsoorten en hoe ik deze kon bewerken met machines en verschillende technieken. Daarnaast leerde ik van alles over het maken van onderdelen en machines en hoe je zoiets ontwerpt. Na mijn opleiding en verschillende stages ben ik bij dit bedrijf terechtgekomen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het mooiste aan mijn werk is dat je van een ruw stuk materiaal een onderdeel of gereedschap maakt dat op 0,01 millimeter nauwkeurig is gemaakt en vervolgens duizenden producten kan maken. Ik werk veel met mijn handen en met mooie machines. Werken in de metaal is een mooi vak.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Soms kan er iets fout gaan waardoor een duur onderdeel is verprutst. Je moet het dan weer opnieuw maken. Altijd erg vervelend, maar achteraf leer je veel van fouten en in de toekomst kan je er wel om lachen.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

In de fijnmechanische techniek moet je precies kunnen werken, technisch en creatief zijn. Daarnaast moet je niet bang zijn om te werken met machines en om vuil te worden.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Als gereedschapsmaker denken mensen vaak snel dat ik hamers en schroevendraaiers maak. Maar wij maken heel andere dingen en gebruiken hiervoor allerlei machines en technieken! Mensen kunnen zich dat moeilijk voorstellen.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Op mijn werk zijn nog heel veel onderdelen die ik nog niet heb gemaakt of technieken die ik nog niet heb toegepast. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd. Daarnaast kun je altijd nadenken over manieren om sneller en efficiënter te werken.

Ik ben altijd zelf bezig met projecten en lees veel op internet om iets te leren en uit te zoeken. Soms kan ik die nieuwe kennis ook toepassen op mijn werk.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen in de techniek. Denk aan nieuwe machines en technieken zoals 3D-printen, nieuwe materiaalsoorten en lasers. Momenteel is er een schreeuwend tekort aan technische mensen die precies kunnen werken en die niet bang zijn voor vieze handen. Er zijn ontzettend veel verschillende bedrijven waar werk te vinden is. Ook al zijn er veel robots die werk overnemen, er zijn altijd technische mensen nodig.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Volg waar je goed in bent en wat jou het leukst lijkt, wees nieuwsgierig en probeer zo veel mogelijk te leren.

Werken in de metaal is een mooi vak met veel kansen en toekomst. Er is enorm veel divers werk; van kleine precisie-onderdelen in een laboratorium tot aan grote industriële onderdelen. Er is werk waarin je veel met je handen werkt en mooie machines bedient, maar ook werk waarbij je onderdelen ontwerpt en vervolgens maakt met computergestuurde machines.

Beroepsoverzicht gereedschapsmaker