Naar het overzicht interviews
Imre  de Fotograaf
Imre de fotograaf

Interview met een fotograaf

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik ben zelfstandig fotograaf. Ik fotografeer voor bedrijven en particulieren. Ik maak reportages van o.a. bruiloften, speciale gebeurtenissen en evenementen.

Wat voor werk doet u precies?

Ik maak natuurlijk foto’s, maar veel tijd zit ook in het nabewerken van de foto’s, het maken van een album, het contact met klanten en administratie.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik ben erin gerold. Ik ben eigenlijk opgeleid als kunstzinnig therapeut en was jong klaar met studeren. Voordat ik wilde gaan werken als therapeut, wilde ik iets ‘lichters’ gaan doen. Een uitgeverij die ik al kende ging steeds meer boeken uitgeven en zocht daarom een dierenfotograaf voor de foto’s in die boeken. Ik heb een proefdag gedraaid en werd aangenomen! Fotograaf worden stond nooit op mijn planning, maar ik was geïnteresseerd en leergierig genoeg om me verder te ontwikkelen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Bijzondere momenten vastleggen en mensen blij maken met het resultaat. Ik word gelukkig als ik hele oprechte momenten kan vangen: een echte lach of een liefdevolle of trotse blik naar een ander. Ik vind het mooi om dat vast te leggen voor iemand als blijvende herinnering. En natuurlijk maakt een fijne reactie op het resultaat me dan extra gelukkig.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

De afhankelijkheid vind ik soms wel lastig. Je bent bijvoorbeeld afhankelijk van het weer en het licht! En ook van de mensen die je fotografeert. Als fotograaf heb je dus maar voor een deel invloed op het resultaat. Dat maakt het aan de ene kant juist leuk en realistisch, maar aan de andere kant ook spannend. Want ik wil wel iets moois en goeds afleveren!

Verder ben ik ook niet zeker van mijn inkomsten. Ik weet nooit hoeveel ik per maand verdien. Maar ik heb wel meer vrijheid dan iemand die in loondienst werkt!

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Dat is erg afhankelijk van wat je fotografeert, maar belangrijke eigenschappen zijn denk ik: geduld, flexibiliteit, sociaal zijn en je in mensen kunnen verplaatsen en luisteren naar de wens van de klant. En deze wensen vervolgens kunnen integreren binnen jouw manier van werken en stijl.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Er bestaan veel misvattingen over het nabewerken van foto’s. Bij Photoshop denken mensen toch vaak aan het compleet veranderen van foto’s. Misschien gebeurt dit soms voor campagnes en tijdschriften, maar dat is niet wat de meeste fotografen doen qua nabewerking. Nabewerken is in mijn geval iets dat standaard hoort bij het maken van foto’s wanneer je fotografeert in .raw in plaats van .jpg. Wanneer je niet in .raw fotografeert voegt je camera ongezien eigenlijk al zijn eigen bewerkingen toe aan je foto: het contrast gaat omhoog, de foto maakt hij scherper, hij corrigeert de lichttemperatuur en maakt de kleuren iets feller. Bij het fotograferen in .raw kies je ervoor dat je camera niets aanpast, waardoor je hier zelf nog alle controle over hebt achteraf, maar dat betekent wel dat je het dan zelf ook moet doen. Vandaar altijd nabewerken!

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Er zijn een heleboel regels, technieken, vormen, manieren en specialisaties. Daarnaast kun je je eigen smaak en stijl ontwikkelen. Voor alles zijn cursussen en opleidingen. En je kunt vooral heel veel leren door te oefenen.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Er is natuurlijk al een heleboel veranderd op dit gebied de afgelopen jaren! Bijna iedereen heeft een smartphone met camera. Voor veel dingen hoef je dus geen professionele fotograaf meer in te zetten.

Ook zijn er steeds meer mensen met fotografie als hobby. Er is een steeds kleinere scheiding tussen een professionele fotograaf en de amateur/hobbyist. Fotografie wordt hierdoor steeds minder een specialisme. Het wordt meer iets van ons allemaal, waarvan sommigen hun beroep maken.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Fotograaf word je vaak uit passie en omdat je jezelf wilt uiten. Dat maakt het een heel persoonlijk beroep.

Mensen vragen me vaak of ik er genoeg mee verdien. Daar moet je inderdaad over nadenken, maar het mooie aan fotografie is dat je niet vastzit aan een bepaalde vorm en functieomschrijving. Je kunt je eigen weg creëren! Vergeet vooral nooit waarom je het fijn en leuk vindt om te doen.

Beroepsoverzicht fotograaf