Naar het overzicht interviews
Steven  de Dierenverzorger
Steven de dierenverzorger

Interview met een dierenverzorger

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk in de dierentuin van Overloon. We hebben ongeveer 20 hectare met verschillende diersoorten.

Wat voor werk doet u precies?

Ik zorg ervoor dat het aantal dieren en het aantal verschillende soorten op orde is. Ik regel vervoer naar andere dierentuinen, beheer een fokprogramma en heb overleg met de dierenartsen over de gezondheid van de dieren.

Verder stuur ik het team van dierverzorgers aan. Ik zorg dat er voer en materialen zijn, plan de roosters en zorg ervoor dat iedereen goed en veilig zijn werk kan doen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik wilde mijn hele leven al in een dierentuin werken. Je moet ook wel echt een passie voor dit werk hebben. Er zijn honderden mensen die iets in een dierentuin willen doen. Alleen degenen die alles ervoor opzij zetten, maken kans op een baan. En met alles ervoor opzij zetten bedoel ik bijvoorbeeld bereid zijn te verhuizen voor je werk en een opleiding in de dierenrichting doen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Sowieso ga ik bijna dagelijks met een glimlach naar huis. Elke dag is anders. De ene dag heb je de geboorte van een maki, dan ben je bezig om een giraffe te opereren, heb je een congres in Spanje of zit je in de auto naar een dierentuin in Duitsland om een nieuw dier op te halen. Als de dieren, medewerkers en bezoekers het naar hun zin hebben, ben ik ook tevreden.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het afscheid nemen van dieren is natuurlijk nooit leuk. Het hoort erbij en het is ook niet zo dat we een week in rouw zijn, maar je krijgt toch een band met de dieren. Je wilt ze de best mogelijke zorg bieden.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet van dieren houden, geduldig zijn (dieren hebben meestal geen haast…) en je moet veel van dieren en dierentuinen weten of willen leren.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Dat wij de hele dag dieren knuffelen. Wij willen de dieren zo natuurlijk mogelijk houden en hebben daarom weinig contact met ze. Wij zorgen vooral voor een schone leefomgeving, we informeren bezoekers en voeren de dieren.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Je leert hier elke dag. Je komt telkens nieuwe problemen of uitdagingen tegen en gaat dan kijken hoe je die kan oplossen. Verder kan je je als dierverzorger natuurlijk specialiseren in één diergroep. Binnen mijn functie leer ik vooral veel van collega’s uit andere dierentuinen.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

Dierentuinen worden steeds meer natuurbehoudscentra, dus plekken waar een stuk natuur wordt ‘bewaard’. Wij hebben nu al van honderden diersoorten ‘reserve’-exemplaren en dit zal steeds meer worden. Hopelijk lukt het om in de toekomst mensen nog bewuster te maken van natuurbescherming, soortbescherming en het belang van dieren terugbrengen naar het wild.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Als je er echt voor wilt gaan, pak dan de kans met beide handen aan. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf. Als je twijfelt, is de kans op werk in deze wereld vrij klein. Je kunt dan beter iets anders kiezen.

Beroepsoverzicht dierenverzorger