Naar het overzicht interviews
Petra  de Lijstenmaker
Petra de lijstenmaker

Interview met een lijstenmaker

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Wij hebben een eigen lijstenmakerij. In ons atelier worden lijsten gemaakt voor foto’s, schilderijen en nog heel veel andere dingen. We kiezen samen met de klant wat het beste bij een werk past. We maken voor iedereen een uniek exemplaar.

Wat voor werk doet u precies?

We zijn veel bezig met het adviseren van de klant. Welk materiaal past bij de foto of het schilderij? Wat voor soort glas moet ervoor komen? Hiervoor nemen we ruim de tijd. Verder kopen we materialen in en natuurlijk lijsten we het werk in volgens de opdracht! We monteren de lijst, snijden glas op maat, plakken foto’s of posters op en maken werken en voorwerpen vast op een stevige ondergrond.

Eigenlijk is er geen gemiddelde dag bij een lijstenmaker. Ook na 21 jaar is elke dag nog anders.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Heel toevallig. Als kersverse moeder wilde ik 22 jaar geleden dichtbij mijn kindje zijn en niet meer buiten de deur werken. Een bedrijfje aan huis was de oplossing. Een lijstenmakerij paste qua plaats en investeringen mooi bij ons. We verbouwden onze garage, leerden het vak en zijn van start gegaan. Daar hebben we nooit spijt van gehad.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het zien ‘groeien’ van een inlijsting is superfijn. Het laten zien van het eindresultaat tovert niet alleen bij de klant een lach op het gezicht, maar ook bij mij! Je hebt echt eer van je werk.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Soms kiezen mensen een goedkope lijst, die eigenlijk niet het mooiste past bij de foto of het schilderij. Dat is jammer. Bij het inlijsten op maat wil je een mooi passend geheel maken.

Wat voor type mens moet je zijn om dit beroep goed te kunnen doen?

Je moet geduldig zijn, netjes kunnen en willen werken en oog voor detail hebben. Zelf ben ik erg perfectionistisch en deze eigenschap zie ik bij collega’s ook vaak terug.

Wat is de meest voorkomende misvatting over uw werk?

Sommige mensen denken dat je binnen tien minuutjes wel een lijst kunt uitzoeken. Maar dat is niet zo! Het is belangrijk goed te kijken naar het werk en de manier waarop je dat wilt inlijsten. Het uitzoeken van een lijst duurt minimaal een half uur en soms wel anderhalf uur.

Op welke manieren kan je in dit beroep nog bijleren, specialiseren of verder groeien?

Via de branchevereniging voor Kunst en Lijsten (Art en Frame) worden trainingen gegeven. Hier kun je zelfs gecertificeerd lijstenmaker worden. Dat heb ik gedaan. Verder geven de mensen die lid zijn elkaar veel informatie. Je leert dus van elkaar!

Zelf zit ik met vier andere vrouwelijke lijstenmakers verspreid door Nederland ook in een werkgroep, de Framing Ladies. We komen drie of vier keer per jaar bij elkaar om van elkaar te leren.

Hoe ziet u zelf de toekomst van uw beroep voor zich?

De toekomst van de lijstenmaker ziet er nu weer positief uit. Er zijn veel lijstenmakers verdwenen in de afgelopen tien jaar. Maar er is sinds februari 2019 een specialisatiecursus lijstenmaker gestart in Utrecht. Als vervolg daarop kwam er in augustus 2019 een uitgebreidere opleiding tot lijstenmaker bij met een theoretisch en ook een praktijk-gedeelte. Dit vak mag niet verloren gaan. Het zal zich in de toekomst verder ontwikkelen als een zeer specialistisch beroep waarin kwaliteit superbelangrijk is.

Wat zou u verder nog willen zeggen tegen scholieren die later dit werk willen doen?

Voor mij was lijstenmaker worden een groot succes. Ik had een kantoorbaan en wist helemaal niet dat ik zoveel creativiteit in me had. Ga eens kijken bij verschillende beroepen. Dan kun je waarschijnlijk beter bepalen welke richting je uit wilt. Succes bij het kiezen van een beroep!

En als je echt benieuwd bent naar het beroep van lijstenmaker, ga dan eens op bezoek. Misschien mag je wel een dagje meelopen in een lijstenmakerij. Je zult snel ervaren of dit iets voor je is. Zo ja, ga dan op zoek naar mogelijkheden om een opleiding te volgen.

Beroepsoverzicht creatief vakman